boekenworm

Boekenworm

In mijn vriendenkring is een babyboom gaande van tweede en derde kinderen. Wat geef je cadeau aan vrienden met een baby die alle essentiële benodigdheden al hebben van de eerste? Simpel: een boek. Want boeken gaan jaren mee. En van boeken heb je nooit genoeg. Terwijl je wel veel te veel rompers, knuffels en plastic meuk dat geluid maakt, kunt hebben. En ja, ik ben zelf een boekenwurm die dol is op lezen en verspreid dat ‘virus’ graag naar mijn dochter en anderen in mijn omgeving!

Een boek is een leuk cadeau

Ook voor vrienden met een eerste baby is een boek een leuk cadeau. Zolang je maar niet ‘rupsje nooit genoeg’ cadeau doet, is de kans bijzonder klein dat je iets geeft wat je vrienden al hebben (wij hebben hier inmiddels 3 exemplaren van in de kast staan). Voorlezen kan al bij hele kleine baby’s. De boekjes zijn simpel, maar zo wen je als ouder en kind aan een vaste routine waarbij je samen boekjes leest. De website boekstart.nl geeft nuttige info over het nut van voorlezen en tips voor leuke boeken.

Taalontwikkeling

Er is allerlei onderzoek gedaan naar taalontwikkeling en taalvaardigheid. Indrukwekkende cijfers vond ik over een Amerikaans onderzoek: 3-jarigen uit praatgrage gezinnen kenden zo’n 1100 verschillende woorden, terwijl hun leeftijdgenoten uit zwijgzame gezinnen zo’n 525 woorden kenden. Naarmate de kinderen ouder worden, nemen de verschillen verder toe. Door samen boeken te lezen, wordt er meer gekletst en worden er meer verschillende woorden gebruikt. Dat helpt kinderen om hun woordenschat op te bouwen. Een goede woordenschat is belangrijk om goed mee te komen op school en ook later, in hun werkzame bestaan, zullen je kinderen je dankbaar zijn als taal geen belemmering is.

Prentenboeken

Er zijn ontzettend veel leuke en mooie prentenboeken. Favorieten van mijn dochter van vier zijn ‘Waar is de taart?’ en opvolger ‘Picknick met taart’. Het bijzondere van deze boeken is dat er geen tekst in staat. Door goed naar de tekeningen te kijken, maak je zelf het verhaal en elke keer ontdek je weer nieuwe verhaallijnen. Een andere favoriet is ‘Mama kwijt’. Klassiekers van Annie M.G. Schmidt blijven leuk, en roepen bij mij goede jeugdherinneringen op. Vooral ‘Floddertje’ spreekt aan: een ondeugend meisje dat met de beste bedoelingen elke keer hartstikke vies wordt, tot ergernis van haar moeder.

Zelf een boekje pakken

De boeken van mijn dochter staan in een lage kast, zodat ze er zelf bij kan. Voor het slapen gaan, mag zij het boek uitkiezen dat we die avond lezen. En soms, als ze even rust nodig heeft na een drukke dag school, vindt ze het heerlijk om zelf door een paar boeken te bladeren of om samen te lezen. Eens in de drie weken gaan we naar de bibliotheek. Vlakbij ons huis is er een fijne bibliotheek met een enorm aanbod aan boeken. Allebei vinden we het een leuk uitje. Als je boeken leent, moet je ze ook weer terugbrengen en dat dwingt ons om er regelmatig heen te gaan.

Dus… ben je weer eens op zoek naar een cadeau voor een pasgeborene of voor een verjaardagsfeestje van kinderen van vrienden? Mijn tip: koop een boek!


Gepost onder Ouder & Kind met de tag Boeken

Mireille van Reenen

door Mireille van Reenen

Reacties