slapen

Kan je kind niet slapen? Tips om gemakkelijker en beter te slapen

Door alle indrukken en prikkels van de dag lukt het kinderen soms niet om goed in slaap te komen. Ze liggen lang te woelen en te draaien. Kleine koppies die malen, lichaampjes raken verhit en ze kunnen dan niet meer tot rust komen. Hierbij een aantal tips die je samen kunt proberen om gemakkelijker en beter te slapen.

Kunnen ze niet slapen? Dit kun je samen doen voordat ze naar bed gaan

Het hele idee van slapen is dat ons lichaam en geest tot rust komen, zich herstellen en de volgende ochtend weer herboren voelen. Slapen is het beste medicijn voor bijna alles ;-). Niet slapen heeft het tegenovergestelde effect. Gelukkig kun je samen met je kinderen de volgende dingen doen en integreren in het slaap ritueel:

Korte meditatie

Wat goed werkt is een korte meditatie voordat ze gaan slapen. Dit kan bijvoorbeeld zittend of liggend in bed. Een goede meditatie om te doen is er eentje die de zorgen van de dag wegneemt. Klik hier voor een voorbeeld.

Hydratatie van je lichaam

Drink een glas water voor het slapen gaan. Dehydratie kan de slapende geest hinderen. Misschien leuk om een speciale slaap beker te hebben die staat voor de mooie en fijne nacht die komen gaat.

Het bedje plaatsen van oost naar west

Mocht je de ruimte hebben om te schuiven in de kinderkamer, dan is het het beste om het bedje van oost naar west te plaatsen. Het schijnt dat onze lichaamsenergie onrustig kan worden als het synchroon ligt met het magnetisch veld van de aarde, van noord naar zuid. Het is het proberen waard!

Voorkom zware maaltijden vlak voor het slapen gaan

Probeer zware maaltijden vlak voor het slapen gaan te voorkomen. Meest optimaal is om niet meer (zwaar) te eten zo’n 2 ½ uur voor ze gaan slapen. Zo voorkom je dat hun spijsverteringssysteem volop aan de gang is net voordat zij moeten gaan slapen.

Was de voetjes met koud water

Was de voetjes met koud water. Het helpt het zenuwstelsel te ontspannen en zo makkelijker in slaap te vallen. Masseer daarna de voetjes met wat amandelolie (of andere olie of crème die ze lekker vinden). Dit zorgt ervoor dat hun gehele lichaam ontspant. Neem de tijd en maak het fun!

Zet zachtjes een mantra op

Zet op zeer laag volume (bijna onhoorbaar) een mantra of rustige muziek op. Deze kan gedurende de hele nacht aanblijven wat een positief effect heeft op hun onderbewuste. Het maakt ze, zonder dat ze het door hebben, rustig en beschermt ze gedurende de nacht.

Ademhalingsoefening vlak voor het slapen gaan

  1. Laat ze op de rechterzij liggen (of op de buik als ze dat fijner vinden)
  2. Draai het hoofdje zodat de rechter wang op het kussen ligt
  3. Laat ze met de rechter wijsvinger hun rechter neusgat afsluiten en laat ze diep ademen door hun linker neusgat (dit zorgt ervoor dat het lichaam afkoelt, kalmeert en ontspant)
  4. Laat ze 10x zo ademen
  5. Daarna kunnen ze in hun favoriete slaaphouding in slaap vallen
  6. Wrijf een paar keer over hun derde oog, het plekje tussen de ogen …..slaap zacht;-)

We zijn benieuwd of deze tips hebben geholpen. Laat het ons weten in de comments!


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tags mantra, Niet kunnen slapen en No stress

Jane Shaw

door Jane Shaw (admin)

Reacties