Mindfulness voor kinderen

Mindfulness kids, een kind zonder stress

Mindfulness is een manier om stress te reduceren, meer te genieten en bewuster te zijn. Veel volwassenen zijn inmiddels bekend met mindfulness. Nu zijn er ook een mindfulness trainingen voor kinderen. Waarom is dit nodig en wat houdt een training mindfulness voor kinderen in?

De maatschappij is ook voor kinderen veeleisend

Kinderen groeien hier op in een vrije maatschappij met talloze mogelijkheden tot zelfontplooiing. Ze zitten op meerdere clubjes, spelen met vriendjes en vriendinnetjes en kunnen veilig opgroeien. Kortom: zij zouden geen stress hoeven te ervaren. Ook kinderen moeten vaak op jonge leeftijd al veel ballen in de lucht houden, leuke en minder leuke ballen. De maatschappij is veeleisend, je moet meekomen!

Met mindfulness worden kinderen zich bewust van hoe het eigenlijk met ze gaat. Door te oefenen in aandachtig leven kunnen ze letterlijk even op adem komen en opmerken wat ze nodig hebben. Hierdoor kunnen ze zich beter concentreren, piekeren ze minder en staan ze zelfbewuster in het leven. Wat een kwaliteiten om op jonge leeftijd al te ontwikkelen.

Mindfulness kids, welke onderwerpen komen aan  bod tijdens de training.

1. Opmerkzaam zijn

Door te oefenen in opmerkzaam zijn kunnen ze leren de gedachten in hun hoofd tot rust te brengen. Ze leren voelen hoe het voelt als je lichaam en je geest ontspannen. Om even vriendelijke aandacht aan jezelf te geven. Het blijkt vaak een enorme eye-opener voor kinderen te zijn om te leren om ook even stil te zijn. Het is ook niet niks om altijd ‘aan’ te staan!

2. Lief zijn voor jezelf, ook als het even minder gaat

We oefenen ook met vriendelijkheid, voor jezelf en voor een ander. Kinderen leren zichzelf een complimentje te geven, stevig in hun schoenen te staan en te vertrouwen op zichzelf. Er wordt stil gestaan bij emoties en gevoelens en hoe die je gedachten kunnen beïnvloeden. We kijken zeker ook naar negatieve gevoelens. Wat als je gepest wordt, of het gaat niet zo goed op school? Kun je nog steeds lief voor jezelf zijn als iets minder goed gaat? Acceptatie is een belangrijke voorwaarde voor (zelf)compassie. Je mag best ergens van balen, dat is helemaal niet erg!

3. Altijd met aandacht leven

We oefenen met kijken naar de automatische piloot. Een feest van herkenning! Wie kent het niet dat je naar huis gefietst bent, zonder dat je het eigenlijk door had? Of het halve pak koekjes is ineens leeg? De kinderen delen hun talloze voorbeelden graag met de groep. Hierna komt ook altijd het besef dat je er soms dus even niet bij bent met je aandacht. Een jongen in een van mijn groepen zei eens “wow, wat als je altijd met aandacht kunt leven, dan leef je dus x 100”. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Mindful kids zijn meer ontspannen

Kinderen zijn vaak nog zo gevoelig en ‘open’. Alle prikkels de zij op een dag meekrijgen nemen zij als een spons in zich op. Zij denken na over toetsen op school, over een vriendje waar het niet goed mee gaat, over een sportwedstrijd, hebben hier positieve of negatieve emoties bij. Wij als volwassenen kennen de maalstroom van piekergedachten waar we soms in worden meegenomen, voor kinderen is dit niet anders! Kinderen geven zelf aan meer behoefte te hebben aan ontspanning. Daarom ben ik gestart met een training voor mindfulness kids. In mijn praktijk ‘Little Minds’ bied ik ook mindfulness training aan voor volwassenen.  Wil je al vast een oefening proberen? Klik dan hier.


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tags Mindfulness en No stress

Martine Huisman

door Martine Huisman

Reacties