Dankbaar zijn voor kleine dingen maakt het leven groots!

Een dagelijks dankbaarheid momentje

Dankbaarheid is voor veel ouders een waarde die je je kind graag wil meegeven. Dankbaarheid maakt gelukkig. Uit allerlei onderzoek blijkt dat als we bewust dankbaar zijn, we ons gelukkiger, optimistischer en meer verbonden voelen. Dankbaar zijn kan op verschillende manieren, groot en klein. Als ouder denk je aan dankjewel zeggen bij de slager voor een stukje worst, aan een vriendje voor het samen spelen of dankbaar zijn voor wat je hebt in je leven. Het lijkt zo simpel, toch? Maar hoe bereik je dankbaarheid met kinderen?

Dankbaar zijn klinkt zo simpel

Het lijkt en klinkt zo simpel. Dankbaarheid. Dat is in het in de kern ook. Je bent heel vaak dankbaar, maar hoe vaak ben je je daar bewust van? Dankbaar zijn is iets wat je makkelijk aan je voorbij laat gaan, niet opmerkt en nog veel vaker niet uit. Van je kind verwacht je soms een dankjewel of een gevoel van dankbaarheid. Je probeert als ouders mee te geven dat je kind dankbaar mag zijn, maar hoe kun je van een kind verlangen dit te begrijpen? Is dit besef niet te groot en veelomvattend? En wanneer moet je dankbaar zijn? Als je iets ‘behaald’ hebt? Of iemand iets groots voor je heeft gedaan? Hoe voelt dankbaarheid precies? En hoe leg je dit uit aan je kind?

Bewust zijn van kleine dingen die je dankbaar maken

Dankbaarheid zit vaak in kleine dingen. Misschien is het niet goed te definiëren. Er zijn geen regels wanneer het gevoeld, ervaren of geuit moet worden. Voor iedereen, en dus ook voor elk kind, is dankbaarheid anders. Wanneer voel jij als ouder dankbaarheid? Als je je kind ziet spelen, met anderen of alleen? Als je op de bank met je partner een goed gesprek hebt onder het genot van een glas wijn? Bij een knuffel van een van je dierbare? In een fris bed stappen na een lange dag? Het zit hem vaak in kleine dingen die een groots gevoel geven. Je hoeft en kunt niet de hele dag dankbaar zijn, maar wel proberen de gelukkige momenten bewust te ervaren. Stil staan bij iets waarvoor je dankbaar bent en genieten. Intens genieten. Soms maar heel kort. En dit kun je ook met je kind doen.

Dankbaarheid uiten en delen

Het zijn niet altijd vooraf te voorspellen gebeurtenissen waarbij jij je of je kind zich dankbaar voelt. De gebeurtenissen kunnen spontaan en kort zijn, en niet altijd gekoppeld aan een ander. Om die reden is het snel gedaan met het uiten van dankbaarheid. Terwijl het uiten van dankbaarheid juist kan bijdragen aan de kracht van dankbaarheid. Uiten kan zeker ook in jezelf, zonder het hardop uit te spreken. Maar het is ook mooi en krachtig om het te delen. Wie weet maakt het een ander indirect ook dankbaar!

Lijstjes, boekjes en apps die kunnen helpen

Je kunt dankbaarheid bewuster ervaren en in het algeheel vergroten door het structureel aan te pakken. Onderstaande tips zijn ook makkelijke manieren die je samen met je kind kunt doen. Bijvoorbeeld:

  • Door op vaste momenten een lijstje te maken van waar je allemaal dankbaar voor bent.
  • Door (samen) een dankbaarheidsboekje dagelijks bij te houden. Leg deze naast je (kind zijn of haar) bed en schrijf voor het slapen gaan 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.
  • Door (samen) een gratitude app dagelijks bij te houden. Wij gebruiken ‘the gratitude app’ graag die je vrolijke reminders stuurt en waar je naast tekst ook foto’s in kwijt kan. Soms is je dankbaarheid wel in beeld te vangen en niet in woorden.

Start each day with an attitude of gratitude


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tag Mindfulness

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties