shoarma zelfonderzoek

Shoarma, veel te eerlijk zijn en rigoureus zelfonderzoek

 

Mijn kinderen hebben best een grote mond tegen mij. Soms echt vermoeiend. Maar ook weer okay omdat dat betekent dat ze niet bang voor me zijn. En ze geven me vrijwel onmiddellijk feedback over mijn gedrag. En ook als ik onterecht mijn stem aan het verheffen ben. Kijk het is heel simpel. Wat je erin stopt komt er ook weer uit. (Enne, ook in dit leven..)

Ja, dat is even jammer hè? Of misschien ook weer niet. Als je kinderen krijgt dan krijg je gewoon terug wat je erin stopt. Als je je kind gebruikt om je privé shit te dumpen dan is dat behalve niet eerlijk tegenover je kind, ook niet zo slim. Want wat je erin stopt komt er ook weer uit. Maar dan keer 7. Dat zijn de regels van Shoarma. Better beware! Tja. Ik meen het echt hoor.

Zelfonderzoek

Want net als dat jij in je opvoeding leuke en minder leuke dingen hebt meegemaakt geldt datzelfde verhaal voor jouw kind. En papa, en mama. Je kunt het niet perfect doen. Okay? Dat je het weet. Dat is okay. Maar dat gezegd hebbende wil je wel dat je kind, ondanks jouw imperfecties, zo gelukkig mogelijk wordt.

Dat gaat in 3 stappen:

  1. Zelfonderzoek of gewoon even veel te eerlijk naar jezelf zijn
  2. Accept that shit
  3. Weer opstaan

Het is slim om eventjes veel te eerlijk naar jezelf te kijken. Rigoureus zelf onderzoek mag je het ook noemen. Die ik. Die Tim (in mijn geval, jij mag je eigen naam invullen). Wat is daar nou echt aan? Waar komt dat goede gevoel vandaan? Waar komt dat slechte gevoel vandaan? Waar word ik blij van? Waar zitten mijn frusten? Wat is dat patroontje waar ik eigenlijk helemaal ^%$$%# knettergek van wordt? Want als je dat patroontje herkent en oplost dan word je blijer. Even heel simpel gebracht hè. Bewustzijn. Of zoals Wim Hof (Ja, die ijskoude Iceman gast) zou zeggen:

“Still fucked up. But aware this time.”

Of ik heb die quote verzonnen toen ik met Wim aan het filosoferen was. Ik weet het niet meer precies.

Hoe geef je dingen door?

Okay, we hadden het over opruimen. Heel veel van wat er in jou omgaat heeft met je opvoeding te maken. Op deze manier breek je met oude Shoarma van je familielijn. Zo geef je de juiste dingen door; twee vragen, eerlijk antwoord en actie ondernemen:

  1. Wat was goed aan mijn opvoeding? -> dat geef je door
  2. Wat was slecht aan mijn opvoeding? -> accepteren, omdraaien en dat doorgeven.

Vingerwijzen naar wat allemaal slecht was in je verleden en je daarachter verschuilen werkt echt niet. Iedereen maakt vervelende dingen mee in zijn of haar leven. Maar niemand is zielig of een slachtoffer, uiteindelijk. Wat is het verschil tussen iemand in de slachtofferrol en iemand die daaruit is gekropen? Acceptatie.

“Own your shit”

..zou je ook kunnen zeggen. En dan is de rest makkelijk. Gewoon weer opstaan en opnieuw beginnen. Dat kan altijd, opstaan en opnieuw beginnen. Lekker idee hè?

Dat was het voor deze week.

Als je iets te melden hebt of als ik je ergens mee kan helpen laat iets van je horen. Ik connect graag met je en wil altijd bijleren. Dus als je nog goede tips hebt, don’t be a stranger!

Groetjes, succes en veel plezier deze week.

– Tim

Koop een leuk boek met nog meer filosofische lessen van kinderen. Voor jezelf of een vriend of  vriendin.

 


Gepost onder Inspired by met de tag Opvoeden

Tim van der Vliet

door Tim van der Vliet

Reacties